Doorgaan naar hoofdcontent

Het loskomen van vloertegels

Het WTCB heeft hieromtrent volgende info gepubliceerd.

    Het loskomen van vloertegels 2011/02.12

De afdeling 'Technisch Advies' krijgt frequent informatieaanvragen over het loskomen van vloertegels. Dit fenomeen is vaak het gevolg van een samenspel van verschillende factoren die grosso modo ingedeeld kunnen worden in twee groepen, namelijk : factoren die spanningen veroorzaken in de vloeropbouw en factoren die een weerslag hebben op de initiële hechting van de tegels aan de ondergrond.

    Spanningen in de vloeropbouw


Afb. 1 Loskomen en omhoogkomen van de tegels na een te snelle opstarting van de vloerverwarming
Naast de spanningen in de vloeropbouw tengevolge van de vervorming van de ondergrond (bv. doorbuiging van de draagvloer), treden er voornamelijk spanningen op naar aanleiding van :
  • de residuele krimpwerking van de ondergrond waarop de tegels aangebracht werden (enkel bij een cementgebonden ondergrond). Hoe sneller de tegels aangebracht worden op de ondergrond, hoe groter de residuele krimp is die ze nog moet ondergaan na het betegelen en hoe meer krimpspanningen er zullen ontstaan in de vloeropbouw
  • thermische werking. Vooral een te snelle opwarming (na een koudere periode) kan aanleiding geven tot het loskomen (en omhoogkomen) van de tegels omwille van de grotere thermische spanningen in de vloeropbouw (zie afbeelding 1).

    Hechting aan de ondergrond


Afb. 2 Te gering contactoppervlak tussen de tegel en de lijm
De initiële hechting van de tegels aan de ondergrond wordt voornamelijk beïnvloed door de volgende factoren :
  • de hechtsterkte van het hechtingsmiddel
  • het gerealiseerde contactoppervlak tussen de ondergrond, het hechtingsmiddel en de tegel (zie afbeelding 2)
  • de karakteristieken van de tegel en de ondergrond
  • de uitvoering en uitvoeringsomstandigheden.

     Aanbevelingen

Vanuit technisch oogpunt geniet een gelijmde plaatsing op een verharde ondergrond de voorkeur boven een traditionele plaatsing of een plaatsing in verse dekvloer. Lijm heeft immers een grotere hechtsterkte dan een traditionele mortel en een verharde ondergrond heeft reeds een (groot) deel van zijn krimpwerking ondergaan vóór de plaatsing van de tegels.

Het gehanteerde lijmtype moet steeds geschikt zijn voor de beschouwde toepassing en de lijm moet uitgespreid worden met een aangepaste kam. De tegels dienen, onder de juiste omgevingsomstandigheden en binnen de open tijd, goed aangedrukt te worden in de lijmlaag om een zo groot mogelijk contactoppervlak te creëren. Men dient de richtlijnen van de lijmfabrikant strikt op te volgen tijdens de plaatsing.

Bij de plaatsing van tegels met een zeer groot formaat (afmetingen ≥ 60 cm) en tegels met een geringe waterabsorptie of plaatsingen in intensief gebruikte ruimten en op vloerverwarmingssystemen, dient men een C2-lijm te hanteren (C2S bij vloerverwarming). Bij de plaatsing van tegels met een zeer groot formaat en/of op vloerverwarmingssystemen dient men ook gebruik te maken van dikbedlijmen of moet men een dubbele verlijming realiseren waarbij de (aangepaste) lijm zowel op de rugzijde van de tegels als op de ondergrond aangebracht wordt. 

Om de gelijmde plaatsing succesvol te kunnen uitvoeren, moet niet alleen de ondergrond voldoende vlak zijn (strenge vlakheidseisen), maar ook de tegels zelf (wat niet altijd het geval is bij keramische tegels, a fortiori in het geval van grootformaattegels). Soms kan het daarom noodzakelijk zijn - maar niet altijd toereikend - om gebruik te maken van dikbedlijmen of om een dubbele verlijming te realiseren. Afhankelijk van het type ondergrond en tegel, kunnen bijkomende voorbereidende werkzaamheden noodzakelijk zijn.

Om krimpspanningen in de vloerbetegeling te beperken, wordt de plaatsing van de tegels op de ondergrond best zo lang mogelijk uitgesteld. Om diezelfde reden vermijdt men ook al te grote hoeveelheden water, fijn zand en cement bij de aanmaak van de dekvloer.

Men tracht zoveel mogelijk grote temperatuurverschillen in de vloeropbouw te vermijden om de thermische spanningen te beperken. Zo dient men er bij de plaatsing van tegels op vloerverwarmingssystemen op toe te zien dat de temperatuur niet te snel opgedreven wordt bij de inwerkingstelling ervan.

Wanneer een gelijmde plaatsing onmogelijk is (bv. bij in de dikte ongekalibreerde tegels), kan men een plaatsing overwegen met een 'verbeterde' mortel (met hulpstoffen ter verbetering van de hechtsterkte) op een verharde dekvloer of een plaatsing met een aangepaste mortellijm in een verse dekvloer. De traditionele plaatsing (met mortel op een gestabiliseerd zandbed), wordt normaliter louter gehanteerd voor de plaatsing van kleinere, dikkere tegels.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Eén mogelijke oorzaak waarom tegels los komen te zitten

Een citaat op het internet van een ervaren tegelzetter:  Als de tegels op een klein gedeelte hol klinken, kan het zijn dat de tegellijm niet goed gehecht heeft aan de tegel, en dat er nu een soort luchtbel onderzit.  Als de voegen los gaan laten, en de tegel gaat kraken als je er op staat, dan ligt de tegel los, en zul je die moeten loshalen en vervangen.  De grootste fout die vaak gemaakt wordt, is dat er te weinig lijm wordt aangebracht, of dat er een te fijne lijmkam is gebruikt.  Bij het opdrogen van de lijm krimt deze dan los van de tegel.  Kan dit toch opgelost worden zonder breekwerk? Ja, dat kan. Dankzij Carrofix.be Met de injectiehars 6140 is uw probleem snel opgelost! Door het boren van enkele kleine gaatjes in de bestaande voeg rondom de losse tegel, holle of losliggende vloer, kan onze hiervoor speciaal ontwikkelde waterdunne 2 componenten injectiehars geïnjecteerd worden. Deze vloeit onder het tegelwerk, waardoor de losse tegel of lo...

Losse vloertegels vastzetten

Wij lazen volgende vraag op het internet. " in mijn badkamer zijn een aantal vloertegels los komen te zitten, het voegsel “breekt eruit”, waarschijnlijk omdat het op een houten vloer is getegeld en het zaakje “werkt. Omdat ik nog van plan ben om ”ooit" de hele badkamer inclusief vloer te vernieuwen, wil ik nu niet de hele vloer eruit slopen en opnieuw tegelen. Kan ik het euvel van de losse tegels verhelpen door met cement of iets dergelijks de voegen te vullen? En welk product kan ik daarvoor het best gebruiken?" Op deze vraag krijg je diverse antwoorden. allemaal zeer goede pogingen en zelfs mogelijk goede oplossingen een kleine greep hieruit: - met plamuurmes alle voegen eruit halen en dan met stucprimer terug opvullen - structuurkit - uitbreken helemaal enz.... Een andere éénvoudige oplossing is met een twee componenten epoxy opvullen door het boren van een klein gaatje Hoe aanpakken? 1) eerst de voegen herstellen 2) deze kan je veilig uithalen waar no...

Klussen in huis & doe het zelf & losse tegels herstellen

Vooral in de wat oudere huizen komt het regelmatig voor: tegels die losraken en dus weer moeten worden vastgezet. Door vocht, stoten, ouderdom of anderszins raken tegels los, op de vloer, aan de wand. Natuurlijk is het mogelijk om een wand in het geheel opnieuw te betegelen, maar wat als er maar een enkel tegel los zit? Daarom gaan we in de reparatie van enkele los zittende tegels. Je kunt loszittende tegels zelf vrij eenvoudig herstellen. Losse tegels herstellen Los zittende tegels kunnen overal in huis voorkomen, maar tegels komen vooral los op plekken waar de temperatuur nogal wisselt of waar er vocht is. Denk aan de hal, een kook hoek, vlak bij cv-leidingen en zo verder. Als je op zo’n tegel, of partij tegels, voorzichtig tikt, hoor je een holle klank. Heel anders dan bij de tegels die wel goed vast zitten. Maar niet getreurd, dat gaan we zelf herstellen. Hoe doe je dat zelf. Een advies dat wij lazen was volgende. Dit zijn en kunnen perfecte oplossingen zijn. Wij verkiezen e...